Europa Vandaag: Wordt het Europees Parlement 't eens over de economische prioriteiten voor werkgelegenheid?

woensdag 1 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
ECON Committee meeting - Dialogue with Mario DRAGHI, President of the European Central Bank
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Wordt het Europees Parlement 't eens over de economische prioriteiten binnen werkgelegenheid?

De parlementaire commissie van Economische en monetaire zaken (ECON) i gaat vandaag stemmen over het rapport Europees Semester 2023. Deze commissie telt 61 leden en heeft als belangrijkste taken het functioneren van de Economische en Monetaire Unie i en het Europees monetair en financieel stelsel i overzien.

Nadat de Commissie eind 2022 de jaarlijkse groeianalyse van de economieën van de lidstaten presenteert, volgt in januari en februari traditiegetrouw het eerste semester waarin de Raad i conclusies en prioriteiten aanneemt. Het is de bedoeling dat lidstaten deze 'richtsnoeren' opnemen in hun eigen begroting om zo de economieën op weg te helpen. Het Europees Parlement i brengt op eigen initiatief ook een verslag uit op basis van de jaarlijkse groeianalyse en buigt zich voornamelijk over werkgelegenheid­srichtsnoeren. Vandaag gaat ECON stemmen over dit rapport.


Verkeersborden

Verkeersveiligheid kriskras Europese grenzen

Vandaag zullen de Eurocommissarissen tijdens hun wekelijkse bijeenkomst een actieplan presenteren om het aantal verkeersdoden in Europa terug te dringen. Het zogeheten College van Commissarissen i is de samenkomst van alle Eurocommissarissen, ieder met hun eigen portefeuilles. Adina-Ioana Valean i is de Eurocommissaris van Vervoer.

Niet alleen de Commissie i maar de hele Europese Unie i heeft doelen rondom verkeersveiligheid. Het vervoersbeleid gaat in de hoofdlijn óók om veiligheid al staat het vaker in de schijnwerpers wanneer het gaat over de energietransitie naar schonere transport, concurrentiemogelijkheden, infrastructuur en transportnetwerken.


En verder...

Is Eurocommissaris Frans Timmermans i vanaf vandaag op werkbezoek in Gabon. Hij zal deelnemen aan de 'One Forest Summit' en meerdere afgevaardigden van de Gabonese regering ontmoeten om de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering te bespreken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 maart

 

Europees Parlement

EP-commissie ECON

1 maart

Europese Commissie

College van Commissarissen

1 maart

Europese Commissie

Frans Timmermans