Europa Vandaag: strengere regels voor de financiering van politieke partijen

dinsdag 22 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Raad Buitenlandse Zaken
Bron: The Council of the European Union

Financiering politieke partijen centraal in de Raad

De Raad Algemene Zaken i houdt een openbaar debat over nieuwe regels voor de financiering van Europese politieke partijen. Deze regels dienen transparantie te bevorderen, en moeten Europese partijen effectiever maken in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement i in 2024. Zo bevorderen de regels de interactie tussen nationale partijen en Europese partijen. Het stimuleren van de democratie is één van de speerpunten van het programma van de Commissie-Von der Leyen i.

Verder bereiden de ministers de Europese Raad i voor die op donderdag en vrijdag gehouden zal worden, en bespreken ze de bijdrage van de lidstaten aan het Europees Semester. i Deze jaarlijkse cyclus stemt het economisch en begrotingsbeleid van de lidstaten op elkaar af. De Europese Commissie analyseert de begrotingen van EU-landen en geeft hen vervolgens aanbevelingen, waarmee zij rekening moeten houden als zij hun begroting voor het komende jaar opstellen. De ministers keuren vandaag goed dat de ontwerpaanbevelingen naar de Europese Raad worden verstuurd.


 
Kernenergie

Wat vindt het EP van het taxonomievoorstel?

De EP-Commissies ECON i en ENVI gaan gezamenlijk in gesprek met de Eurocommissaris voor Financiële Diensten Mairead McGuinness i. Op de agenda staat het omstreden taxonomievoorstel van de Europese Commissie. De taxonomie is een classificatie die dient als een gids voor investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken. Vooral het voorstel om investeringen in gas en kernenergie tijdelijk en voorwaardelijk als groen aan te merken, riep een golf van felle reacties op.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren. Er is een supermeerderheid van twintig van de 27 landen, met minimaal 65 procent van de bevolking in de EU, nodig om het voorstel te blokkeren.


En verder...

De EP-commissie ENVI stemt over amendementen bij het voorstel voor een CO2-heffing op 'vieze' productie van buiten de Unie. De Nederlandse rapporteur Mohammed Chahim i (PvdA i, S&D i) was 'aangenaam verrast' over de overeenkomst die lidstaten hierover onlangs bereikten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 maart

Raad Algemene Zaken

Debat over nieuwe regels financiering Europese politieke partijen en bespreking Europees Semester i

22 maart

EP-commissies ECON en ENVI

Gesprek met Eurocommissaris over taxonomievoorstel

22 maart

EP-commissie ENVI

Stemming over amendementen bij voorstel CO2-heffing