Europa Vandaag: samenwerking met Moldavië en de rechtsstaat in Polen en Hongarije onder de loep

donderdag 5 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Charles Michel met de president van Moldavie Maia Sandu
Bron: The Council of the European Union

Hoe staat het met de samenwerking met Moldavië?

Het Europees Parlement i besluit vandaag de plenaire week. In de ochtend is er een debat over de samenwerking tussen de EU en Moldavië i, waarbij de Europese Commissie i een verklaring aflegt. Na het debat zal het Parlement stemmen over resoluties i, die het standpunt van het Parlement weergeven.

In 2015 sloten de EU en Moldavië een associatiëovereenkomst i om economische en politieke samenwerking te bevorderen. En in maart diende Moldavië, ooit deel van de Sovjet-Unie, een verzoek in om lid te worden van de Unie. Dit verzoek volgde op de oorlog in Oekraïne. Net als in dat land spelen ook in Moldavië tegenstellingen tussen pro-Russische en pro-Westerse delen van de bevolking. In Transnistrië in het oosten van Moldavië hebben pro-Russische separatisten een onafhankelijke staat uitgeroepen, en zijn Russische troepen gestationeerd. Ook in Moldavië bestaat daarom vrees voor een Russische inval.


 
Beeld van Vrouwe Justitia
Bron: pixel2013 (CC0)

Rechtsstaatsituatie in Hongarije en Polen onder de loep

Later op de dag stemt het Europees Parlement over resoluties over de rechtsstaat in Polen i en Hongarije i. Politieke leiders in beide landen voeren omstreden wijzigingen door die de democratie en rechtsstaat onder druk zetten. Tegen beide landen loopt daarom een artikel 7-procedure i die er toe kan leiden dat ze hun stemrecht binnen de EU verliezen.

Maar het Europees Parlement is kritisch op het verloop van deze procedure en de snelheid waarmee de Europese Commissie en de lidstaten optreden. Daarom liggen er meerdere resoluties klaar, waaronder een mede opgesteld door Europarlementariër Jeroen Lenaers i (CDA), die de Raad en Commissie oproept om beide landen aan te pakken door meer EU-subsidies in te houden.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

5 mei, 9:00-16:00

Europees Parlement

Debat en stemmingen over resoluties inzake samenwerking met Moldavië en de rechtsstaat in Polen en Hongarije i