Europa Vandaag 9 mei: het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa op Europadag

maandag 9 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag Europese Unie
Bron: © European Union, 2017

9 mei: de Dag van Europa

Het is vandaag Europadag. Dé dag om stil te staan bij het feit dat de Europese Unie i is opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Een feit dat met de oorlog in Oekraïne extra belangrijk en actueel is geworden.

Waarom op 9 mei? Op die dag pleitte de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman i in 1950 voor een organisatie die de Franse en Duitse productie van kolen en staal. Dit idee leidde tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal i, een voorloper van de hedendaagse Europese Unie.


 
Conferentie over de toekomst van Europa: campagnemateriaal
Bron: Conferentie over de toekomst van Europa

49 voorstellen later en één jaar later...

Europadag is dan ook de eerste en laatste dag van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Vandaag wordt het verslag met het eindresultaat van de Conferentie over de Toekomst van Europa gepresenteerd tijdens het slotevenement in Straatsburg. Hier worden de 49 voorstellen van de burgers in een eindrapport overhandigd aan de voorzitter van het Europees Parlement i Roberta Metsola, de voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i en de president van de Franse Republiek Emmanuel Macron i voor de Raad i. Burgers van de Europese en nationale burgerpanels zullen daar ook de belangrijkste boodschappen van de voorstellen presenteren.


 
Mr. W.B. (Wopke) Hoekstra [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Minister Hoekstra's kijk op Europa

In Nederland is het vandaag ook Europadag, en de nationale burgerpanels hebben ook inzicht in de Nederlandse Kijk op Europa opgeleverd. In het kader daarvan geeft minister Wopke Hoekstra i vandaag een speech bij de Universiteit Maastricht getiteld 'Onze kijk op Europa'. Tijdens deze speech gaat hij onder meer in op burgerdialogen en hoe deze een waardevolle bijdrage leveren aan de vorming van het Nederlandse EU-beleid. De Staat van de Europese Unie 2022 en de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraine komen ook aan bod.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 mei

Europese Unie

Dag van Europa

9 mei

Conferentie over de Toekomst van Europa

Slotevenement met presentatie eindrapport

9 mei

Universiteit Maastricht

Speech minister Hoekstra 'Onze kijk op Europa'