Europa Vandaag: Brussel gaat voor duurzaam, Oekraïne en vis

maandag 26 september 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Marrakesh/COP 22: illustrations
Bron: European Commission

European Sustainable Energy Week: op volle kracht vooruit

Vandaag begint de European Sustainable Energy Week, georganiseerd door de Europese Commissie i. Dit jaar heeft de week het thema 'Going green and digital for Europe's energy transition'.

In Brussel en online vindt een meerdaags evenement plaats over o.a. het REPowerEU plan i, digitalisering, energie-efficiëntie en zekerheid van energielevering.

Op het programma van vandaag staat o.a. de uitreiking van de European Sustainable Energy Awards. Verder is er een speciaal onderdeel voor jongeren en jongerenorganisaties.


 
Tractor op land

Raad Landbouw en Visserij: een vol programma

De landbouwministers van de EU komen vandaag samen in Brussel voor een overvolle agenda. Zij vergaderen o.a. over landbouwproductie in Oekraïne en het transport van de producten. Mykola Solsky, landbouwminister van Oekraïne, sluit hierbij aan.

Ook visserij staat op de agenda. De vismogelijkheden voor 2023, visafspraken met het Verenigd Koninkrijk en de afspraken met Noorwegen komen aan bod.


 
Interview met Wopke Hoekstra
Bron: The Council of the European Union

Maar in Den Haag geen aandacht voor Europa (voor nu)

In Den Haag zouden het kabinet, de Tweede Kamer en Europarlementariërs vandaag discussie voeren over de toestand en de toekomst van de Europese Unie. Dit zogenaamde 'Staat van de Unie'-debat was al uitgesteld, maar is opnieuw doorgestreept in de agenda.

Het is onbekend wat de nieuwe datum is.


En verder...

De EP-commissie vervoer en toerisme i (TRAN) gaat in gesprek met de Oekraïense staatssecretaris van infrastructuur, Mustafa Nayyem, over de logistieke situatie in Oekraïne, waaronder de nieuwe “graancorridor” via de Zwarte Zee waarover op 27 juli 2022 met Rusland een akkoord werd gesloten.

De EP-commissie economische en monetaire zaken i (ECON) houdt een monetaire dialoog met Christine Lagarde i, voorzitter van de ECB i.

In Den Haag wordt de jaarlijkse nationale conferentie van het Model European Parliament (MEP) afgetrapt, een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Op maandagochtend start de week met de officiele opening in het Huis van Europa door VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Op donderdag en vrijdag komen alle deelnemers naar Den Haag om in een plenaire vergadering te debatteren en stemmen over de opgestelde resoluties.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

26-30 september

Europese Commissie

European Sustainable Energy Week

26 september

Raad Landbouw en Visserij

Landbouwproductie Oekraïne i

26 september

EP-Commissie TRAN

Agenda

26 september

EP-Commissie ECON

Agenda

26 september 9,45 uur

Model European Parliament

Aftrap (livestream)

Onbekend

Tweede Kamer

Debat over de Staat van de Unie