Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed: 'Rutte overtrad de Archiefwet met wissen van sms-berichten'

maandag 3 oktober 2022, 14:15

DEN HAAG (PDC i) - De sms'jes van premier Mark Rutte i zijn jarenlang niet goed genoeg gearchiveerd door het ministerie van Algemene Zaken, zo oordeelde de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in een kritisch rapport dat vandaag is uitgekomen.

In mei onthulde De Volkskrant dat Rutte jarenlang zelf zijn sms-berichten wiste van zijn Nokia telefoon. Berichten die hij als relevant achtte zou hij hebben doorgestuurd of doorgegeven aan ambtenaren. Andere berichten zouden zijn gewist omdat zijn telefoon anders te traag en onoverzichtelijk zou worden. Of er daardoor veel relevante informatie over de totstandkoming van politieke besluiten verloren is gegaan, valt niet meer te zeggen.

De Inspectie concludeert nu in haar rapport dat Rutte handelde in strijd met de Archiefwet, omdat hij werkte volgens een richtlijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze richtlijn stelt dat bewindspersonen naar eigen inzicht mogen beslissen of sms-berichten gewist of opgeslagen worden en komt niet overeen met de archivering van overheidsstukken. De Inspectie stelt nu dat deze instructie van het ministerie van Binnenlandse Zaken in strijd is met de Archiefwet en het ministerie deze werkwijze snel moet aanpassen.

Daarnaast is de Inspectie ook breder kritisch over ‘de informatiehuishouding’ van het ministerie van Algemene Zaken. Zo ontbreekt een ‘overkoepelende visie’, voldoet het departement niet aan alle randvoorwaarden voor goede archivering en zijn twee cruciale vacatures al langere tijd opgevuld. Over een half jaar bekijkt de Inspectie de informatiehuishouding bij Algemene Zaken opnieuw.

Bron: AD, Volkskrant