Europa Vandaag: ruimte voor Dijkgraaf; fletse feedback voor de burger

vrijdag 2 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
aarde en het heelal

Ruimte voor Dijkgraaf

Nadat gisteren de beleidsterreinen Interne Markt en Industrie voorbij kwamen, is het vandaag tijd voor Onderzoek en Ruimtevaart bij de tweede dag van de Raad Concurrentievermogen i. Minister Robbert Dijkgraaf i (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) schuift aan namens Nederland.

Helaas voor Dijkgraaf gaat hij zelf niet de ruimte in, maar wordt de ruimte naar de vergaderzaal van de ministers gehaald. Het gaat vandaag namelijk over de inzet van gegevens uit de ruimte voor aardse beleidsterreinen. Die gegevens worden gebruikt voor de monitoring van en respons op natuurrampen, het in goede banen leiden van verkeer, communicatie, het volgen van klimaatverandering, milieubewaking en natuurlijk de defensiesector. Essentiële data dus!

De ministers zullen naar verwachting ook conclusies aannemen over onderzoeksinfrastructuren en de nieuwe Europese innovatieagenda, waarmee de Europese Commissie van Europa hét centrum voor start-ups en deeptech-innovatie wil maken.


Ana Paula Zacarias, Dubravka Suica en Guy Verhofstadt (van links naar rechts)
Bron: European Commission

Fletse feedback voor de burger?

De Europese burger zit morgen op de luisterbank in Brussel. Afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement i én de Raad van de EU i komen vandaag in het Parlementsgebouw terug op feedback die inwoners van de Unie gaven bij de Conferentie over de Toekomst van Europa i.

Deze eenjarige Conferentie had als doel het vaststellen van de prioriteiten van de EU. Hierin stonden de wensen van de burger centraal. In mei dit jaar werd het verslag van het eindresultaat overhandigd aan het voorzitterschap van de drie Europese instellingen. Het plan bevat 49 voorstellen, uitgewerkt in 325 maatregelen.

Hoewel Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i bij de afsluiting van het evenement aangaf bereid te zijn EU-verdragen aan te passen i om aan de wensen van de burgers te voldoen, werd ze daarna teruggefloten i door een groep van dertien sceptische lidstaten.

De EU wilde dichter bij de burgers te komen, maar de kritiek op de Conferentie was niet mals. Zo bleken de burgerpanels weinig divers te zijn: ze bestonden vooral uit hoogopgeleiden. Daarnaast was er commentaar op het gebrek aan concrete plannen om de aanbevelingen in beleid om te zetten. De hoop op vruchtbare samenwerking lijkt vandaag dan ook niet bijster groot. Wordt de conferentie het zoveelste initiatief dat op papier goed is, maar in realiteit stukloopt? Die kans wordt steeds groter i.


 
Olivér Várhelyi
Bron: European Commission

Servische stappen

Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, Olivér Várhelyi i, rondt vandaag zijn tweedaagse werkgezoek aan kandidaat-lidstaat Servië af. Gisteren sprak hij met de Servische minister van Energie en de minister van Europese Integratie over samenwerking over nauwere samenwerking met de EU op energiegebied. De ontmoeting kan worden gezien in het licht van de EU-Westelijke Balkantop, die volgende week plaatsvindt.

Vandaag ontmoet Várhelyi de Servische president Alexander Vučić, premier Ana Brnabić en minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dačić. Deze zware delegatie gaat met de Eurocommissaris in gesprek over de stappen die Servië moet zetten om toetreding tot de EU te realiseren. In het voortgangsrapport over de toetreding was de Europese Commissie gematigd positief over de Servische ontwikkelingen.

De twee voornaamste struikelblokken voor een EU-lidmaatschap betreffen beiden het buitenlands beleid van Servië. De moeizame relatie met Kosovo is een van de erfenissen van het uiteenvallen van Joegoslavië, de EU eist een duurzame oplossing van het conflict. Daarnaast koestert Servië vanouds een sterke economische en politieke band met Rusland. Het feit dat Servië weigert EU-sancties tegen Rusland te volgen en recent nog een gasleveringscontract met de Russen afsloot maakt de discussie over toetreding niet makkelijker.


En verder...

Speecht Eurocommissaris Frans Timmermans i vandaag bij de algemene vergadering van de Europese Federatie van de Bouwsector.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 december

Raad van de Europese Unie

Raad Concurrentievermogen (Onderzoek en Ruimtevaart) i

 

2 december

Europese Commissie, Europees Parlement, Raad van de Europese Unie

Feedbackdag voor de Conferentie over de Toekomst van Europa i

2 december

 

Europese Commissie (Várhelyi)

Tweedaags bezoek aan Servië i

2 december

Europese Commissie (Timmermans)

Toespraak bij de Europese Federatie van de Bouwsector i