Europa Vandaag: Eurocommissarissen in Davos, behalve...

woensdag 18 januari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Environment Council
Bron: The Council of the European Union

Wie is er niet in Davos?

Voor Eurocommissarissen is het in het Zwitserse Davos een feest van herkenning. Een groot deel van de Europese Commissie i is daar namelijk vandaag, en de rest van de week, bij het World Economic Forum. Het wordt bijna zoeken naar Eurocommissarissen die daar niet aanwezig zijn.

Toch blinken er twee figuren uit die vandaag ontbreken in het Zwitserse skigebied. Allereerst verkiest Frans Timmermans i het NAVO-hoofdkwartier in Brussel boven Zwitserland. Hier spreekt hij met Mircea Geoană, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de verdragsorganisatie. De agenda voor deze bijeenkomst is voor buitenstaanders een raadsel, al zal het - Frans kennende - gaan over Europese klimaatdoelen en de rol van NAVO in het behalen hiervan.


 
 Ursula von der Leyen at the podium
Bron: European Commission

Von der Leyen blikt terug in Straatsburg

Het tweede ontbrekende gezicht in Davos is van niemand minder dan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i. Gisteren stond ze nog op de 'main stage' om te speechen over handel met China, maar vandaag staat ze tegenover een zaal Europarlementariërs in Straatsburg. Op de agenda staan de resultaten van de laatste Europese Raad i van 2022. Op 15 december kwamen de regeringsleiders bijeen en werd er onder meer een akkoord bereikt over een prijsplafond voor gas. Inmiddels is dit al weer een maand geleden, dus het zal voor de drukke Von der Leyen nog wel even graven in haar geheugen zijn wanneer Europarlementariërs haar het hemd van het lijf vragen.


 
Europees Parlement, Straatsburg
Bron: PDC

Corruptie en transparantie centraal

Verder hangt er bij de plenaire vergadering van het Europees Parlement i nog altijd een spanning in de lucht rondom het recente corruptieschandaal (oftewel: Qatargate). Vandaag zullen de Europarlementariërs stemmen over een nieuwe vice-voorzitter, nadat de vorige - Eva Kaili - was opgepakt. In de wandelgangen worden verschillende namen genoemd, maar een Nederlandse kandidaat lijkt te ontbreken.

Het Europees Parlement kan op een bepaalde manier wel gerust ademhalen: ook andere instellingen van de EU zijn gevoelig voor een sterke lobby. Op de agenda staat vandaag namelijk ook het lobbyen van Uber bij de EU. In 2022 kwam het nieuws dat Uber zeer agressief had gelobbyd bij politici op hoge plekken - waaronder de Nederlandse Neelie Kroes i - om wetgeving over de rechten van chauffeurs te vertragen of blokkeren. Eerder waren Europarlementariërs al kritisch over deze zaak, dus heel gerust zal hun toon niet zijn bij het debat.


En verder...

gaat het Europees Parlement in debat over een EU-strategie om het concurrentievermogen van de industrie te bevorderen; één van de prioriteiten van het Zweeds voorzitterschap.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 februari

Europese Commissie

Verschillende Eurocommissarissen zijn aanwezig bij het World Economic Forum in Davos

18 februari

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans spreekt met Mircea Geoană, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO

18 februari

Europese Commissie (Ursula von der Leyen)

Ursula von der Leyen is bij het EP-debat over de Europese Raad van 15 december

18 februari

Europees Parlement

Plenaire vergadering met o.a. de verkiezing van nieuwe vice-voorzitter