Timmermans: “Groot Loonakkoord nodig voor hoger salaris” - Hoofdinhoud
Er is een Groot Loonakkoord nodig tussen werkgevers en werknemers. Met dit akkoord wil Frans Timmermans 8 miljoen Nederlandse werknemers een salarisverhoging geven en de basis leggen voor een sterke en sociale economische toekomst. Een volgende regering moet dit akkoord sluiten, met afspraken over loonsverhogingen en investeringen om de Nederlandse economie te verbeteren. Timmermans licht zijn plan vanavond, op de Dag van de Arbeid, toe in de Spiekmanlezing in Rotterdam.
Met een Groot Loonakkoord kan Nederland koers zetten richting de economie van de toekomst. De afgelopen dertig jaar is het aandeel van salarissen in iedere verdiende euro gedaald van 80 naar 68 cent. Deze ontwikkeling is niet goed voor de economie en niet eerlijk, betoogt Timmermans. Deze daling heeft geleid tot lage productiviteitsgroei, stagnerende inkomens, een loonachterstand voor werknemers en een groeiende kloof tussen lonen en winsten.
Daarom presenteert GroenLinks-PvdA het Groot Loonakkoord voor Nederland: een plan waarin loonsverhogingen hand in hand gaan met investeringen in de economie, zodat groei eerlijker wordt verdeeld en werk weer loont.
Nieuw verzorgingsstaat
“Om iedereen een fatsoenlijk bestaan te garanderen, moet er gebouwd worden aan een nieuwe verzorgingsstaat”, aldus Timmermans. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe verzorgingsstaat zijn hogere salarissen. Steeds meer mensen kunnen immers niet rondkomen van hun loon, laat staan een fatsoenlijk leven opbouwen. Zo heeft één op de vijf huishoudens moeite met rondkomen en leven er in Nederland zelfs meer dan 200.000 mensen in armoede.
Dit kabinet draaide een beloofde loonsverhoging terug, wil de WW-duur verkorten, en bezuinigt miljarden op zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Het is tijd voor een Groot Loonakkoord.
Het Groot Loonakkoord zorgt voor hogere lonen voor werkenden. Doel is om de kloof tussen lonen en winsten te verkleinen, en de arbeidsinkomensquote (AIQ) op termijn weer te verhogen naar 80 procent.
De overheid kan deze loonsverhogingen ondersteunen door het minimumloon verder te verhogen, de arbeidsvoorwaarden in de publieke sector te verbeteren, en via aanbestedingen duidelijke sociale eisen te stellen. Bedrijven zouden alleen nog in aanmerking mogen komen voor opdrachten als ze hun werknemers minimaal 16 euro per uur betalen.
Toekomstfonds
Om deze loonsverhoging mogelijk te maken voor ondernemers is het essentieel dat de overheid investereert in de economie van de toekomst. “Want bedrijven mogen wat terugverwachten van hun bijdrage aan het algemeen belang’, aldus Timmermans. ‘Ik stel daarom een ambitieus Toekomstfonds voor: 25 miljard euro die we de komende vier jaar kunnen uitgeven aan moderne spoorwegen, wetenschappelijk onderzoek en innovatie, en de verduurzaming van onze industrie.
Eerlijk salaris in ieders belang
De hele samenleving profiteert van eerlijke salarissen. Als de middenklasse zonder zorgen kan leven van een fatsoenlijk salaris, zorgt dat voor rust en vertrouwen. En als de lonen stijgen, hebben mensen meer te besteden en draagt dat bij aan de economie. Werkgevers hebben baat bij goed opgeleide, gemotiveerde werknemers die trots zijn op hun werk en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.
Ook investeren ondernemers minder snel in nieuwe machines en toepassingen van nieuwe technologieën, als ze profiteren van lage lonen. Ondernemers die wel willen investeren, kunnen vaak niet opboksen tegen concurrenten die afhankelijk zijn van goedkope arbeid. GroenLinks- PvdA wil dat de Nederlandse economie van morgen concurreert op kwaliteit, en niet op prijs.
Het Groot Loonakkoord is geen korte termijn oplossing, maar een investering in de toekomst van Nederland.
Dit akkoord kan echter alleen succesvol zijn als er een regering is die de belangen van werkende mensen centraal stelt. Het is tijd voor een fundamentele omslag, waarin eerlijke lonen, goede arbeidsvoorwaarden en een sterke economie hand in hand gaan. GroenLinks-PvdA is klaar om deze omslag te realiseren en te bouwen aan een Nederland waarin iedereen een fatsoenlijk bestaan kan leiden.