Plenaire vergadering deze week in Straatsburg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 19 oktober 2009, 15:21.

Deze week zal het Parlement bijeenkomen in het hemicycle, de halfronde vergaderzaal in Straatsburg, voor de plenaire vergadering van oktober. De leden ontmoeten elkaar twaalf keer per jaar in Straatsburg voor een vergadering van vier dagen. Hieronder volgt een korte gids voor het rechtstreeks volgen van de plenaire vergadering in Straatsburg.

Op maandag wordt om 5 uur ´s middags de vergadering door Voorzitter Jerzy Buzek i geopend. Hij deelt dan zaken mee omtrent de procedures, veranderingen van de agenda of de komst of het vertrek van een lid. Hij kan dit moment ook gebruiken om zijn deelneming te betuigen naar aanleiding van een ongeluk of grote ramp en hij kan de leden vervolgens vragen om een minuut stilte in acht te nemen.

Hierna komt de 'Spreektijd van één minuut' aan bod: dit geeft de EP-leden de kans om 60 seconden te spreken over een actueel onderwerp waar zij aandacht aan willen besteden. Daarna beginnen de debatten over de onderwerpen op de agenda.

Op dinsdag begint de vergadering vroeg in de ochtend en eindigt ze laat in de avond. De leden stemmen eerst of ze de verzoeken van de Commissie en de Raad voor 'urgentverklaringen', die het Parlement op bepaalde wetgeving zal moeten toepassen, zullen toestaan. De stemmingen over de verslagen waar de voorgaande dag of ochtend over is gedebatteerd, worden gewoonlijk om 12 uur ´s middags gehouden.

Op woensdag worden doorgaans de stemmingen voor de meest belangrijke wetgevingen gehouden, vooral de stemmingen waarvoor een absolute meerderheid (minstens 369 van de 736 leden die voor stemmen) noodzakelijk is. Op woensdag worden meestal ook de debatten georganiseerd met de premier of ministers van de lidstaat die op dat moment het voorzitterschap van de EU bekleedt.

Op donderdag wordt vanaf 12 uur over de laatste zaken gestemd. Traditiegetrouw eindigt de vergadering ´s middags met (drie) korte debatten over de mensenrechtensituatie in verschillende delen van de wereld, meestal gevolgd met een stemming over resoluties.

De leden komen ook regelmatig in Brussel bijeen voor plenaire vergaderingen van twee dagen. Deze vergadersessie begint op woensdagmiddag en duren vaak tot middernacht om de volgende ochtend door te gaan tot rond de middag.

Wie zit waar in het hemicycle?

Het hemicycle is een vergaderzaal met een halfronde vorm, opdat alle leden van het politieke spectrum elkaar kunnen zien. De leden van dezelfde fractie zitten bij elkaar met de voorzitters van de fracties op de eerste rijen. De voorzitter of ter vervanging één van de 14 ondervoorzitters, zit vooraan in de zaal tegenover de leden. Vanuit zijn of haar perspectief kunnen de fracties van links naar rechts worden gezien.

De leden van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i zitten op een toepasselijke plaats: helemaal links. Daarna volgt de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Demoraten in het Europees Parlement i. gevolgd door de Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie i, en daarna de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa i fractie. De Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-democraten) i zit in het midden en rechts van het midden en achter hen zit de fractie Europese Conservatieven en Hervormers i met daarachter de leden die geen deel uitmaken van een fractie (niet-ingeschrevenen). De leden van de fractie Europa van vrijheid en democratie i zitten uiterst rechts achterin.

Aan beide kanten van de zaal is een aantal zitplaatsen gereserveerd voor afgevaardigden van de Commissie i en voor de premier of ministers van het voorzitterschap i van de Raad, momenteel is dat Zweden. Alle vergaderingen van het Parlement worden in het openbaar gehouden en er is een galerij waar het publiek de debatten kan volgen. Andere delen van deze galerij zijn gereserveerd voor journalisten en het corps diplomatique.

Wat staat op de agenda en hoe wordt dit beslist?

In de plenaire vergadering wordt over zeer diverse onderwerpen gedebatteerd: van het testen van cosmetica op dieren tot aan internationale verdragen. Naast het verwerpen, wijzigen of goedkeuren van voorgestelde EU-wetgeving heeft het Parlement ook nog andere verantwoordelijkheden die in de EU-verdragen zijn vastgelegd, zoals het goedkeuren van de begroting van de EU, het stemmen over de nieuwe Europese Commissie, het goedkeuren van internationale verdragen en het toezicht houden op de verslagen van andere instellingen.

Met zo veel concurrerende onderwerpen wordt het definitieve besluit over de agendapunten pas op de donderdag vóór de plenaire vergadering genomen door de Conferentie van voorzitters, die uit de voorzitter van het Parlement en de leiders van alle politieke fracties bestaat.

Als je weten wilt wat er op de agenda voor deze vergaderweek staat, klik dan op onderstaande link. Via de tweede link kun je de vergadering rechtstreeks volgen.