Europarlement wil snellere verbetering non-discriminatie gehandicapten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2010, 16:29.

Ongeveer 50 miljoen Europeanen kampen met een handicap of met een vorm van invaliditeit. Het Europees Parlement i maakt zich sterk voor een snelle ratificatie door de EU-lidstaten i van een VN i-conventie inzake de rechten van personen met een handicap. Zodoende zouden gehandicapten overal in de EU i ten volle kunnen profiteren van het verdrag.

In een openbare hoorzitting van de subcommissie Mensenrechten i op 22 februari liet voorzitster Heidi Hautala (De Groenen i/EVA i, FI) weten het te betreuren dat bepaalde lidstaten nalaten het verdrag te ratificeren "als gevolg van argumenten die verband houden met kosten".

Volgens Hautala zouden miljoenen Europeanen mogelijk jaren moeten wachten voordat ze kunnen profiteren van de ratificatie van het VN-verdrag door de Europese Unie.

"Hoeder van mensenrechten"

Volgens Erzsebet Szöllösi, vicevoorzitter van het European Disability Forum (EDF) "is het Europees Parlement niettemin van oudsher een hoeder van mensenrechten". Het EP heeft in april 2009 alle lidstaten opgeroepen het verdrag snel te ratificeren. De Raad i besloot in november 2009 de conventie te ratificeren. Het zal na de ratificatie van alle lidstaten het eerste internationale mensenrechtenverdrag worden dat de EU als orgaan overeenkomt.

Het VN-verdrag inzake de gelijke rechten van personen met een handicap werd aangenomen op 13/12/2006 en het facultatieve protocol trad in werking op 3 mei 2008. De doelstelling is het garanderen van de gelijke behandeling van alle personen met een handicap op basis van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Het verdrag behandelt een handicap niet alleen als een sociale aangelegenheid, maar als een kwestie van mensenrechten en erkent mensenrechten op bijna alle beleidsterreinen