Andere toekomst

Met dank overgenomen van C.A. (Antoinette) Vietsch i, gepubliceerd op vrijdag 12 maart 2010.

Door de toch nog onverwachte val van het Kabinet, zijn er op 9 juni verkiezingen. Dat betekende dat ik onverwacht snel voor de keuze kwam of ik nog een periode Kamerlid wil zijn.

Ik heb met veel plezier het Kamerwerk verricht en ben trots op wat ik heb bereikt. Ook ben ik dankbaar voor de steun die ik van velen heb mogen ontvangen.

Zoals u mogelijk reeds officieus hebt vernomen, is mijn conclusie toch dat ik na ruim 8 jaar Kamerlidmaatschap aan een nieuwe uitdaging toe ben. Daarom stel ik mij niet nogmaals beschikbaar. Dat heb ik vandaag meegedeeld aan de partijvoorzitter en de fractievoorzitter.

In de toekomst hoop ik mij op andere wijze in te zetten voor de sectoren die mij nauw aan het hart liggen, in bijzonder de zorg en de bouw. Ik zal graag blijven bijdragen aan het bestuur en de politiek, in welke hoedanigheid dan ook.

Terugblik

Het oplossen van problemen en de wereld wat beter maken, waren voor mij de belangrijkste motieven voor het Kamerlidmaatschap.

Voor de zorg heb ik met behulp van mensen in de sector belang-rijke verbeteringen weten af te dwingen door overleggen in en buiten de Kamer en via artikelen en discussies. Het was voor mij een teken van waardering van het veld dat het blad Skipr mij de afgelopen jaren in hun lijst van beslissers in de zorg telkens als het belangrijkste Tweede Kamerlid noemde.

Een van de hoogtepunten was de door mij georganiseerde verpleeghuissalon in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Die leidde tot een Verpleeghuisactieplan van onze fractie waarin concrete acties stonden om de verpleeghuiszorg beter te maken.

Door de bouwstop heeft helaas nog steeds niet elke bewoner zijn eigen slaapkamer.

Het is goed dat de bouwregelgeving in de zorg is afgeschaft. Maar de overgangsmaatregelen voor de financiële consequenties zijn nog steeds niet genomen en de boekwaardeproblematiek is nog steeds niet opgelost.

Hopelijk zullen de benodigde besluiten door de minister worden genomen en door de Kamer worden goedgekeurd voor 1 juni 2010, de uiterste datum van vaststelling van de jaarrekeingen van zorginstellingen.

Voor de bouwsector is het belangrijk dat er mensen zijn die vanuit de politiek willen meedenken. De bouw is vooral gebaat bij het gebruik van “gezond boerenverstand”. Vereenvoudiging van regelgeving helpt daarbij. Ik ben dan ook tevreden dat het Bouwbesluit eindelijk fundamenteel wordt herzien

De bouw is hard getroffen door de kredietcrisis. Het aantal faillissementen en ontslagen zal toenemen. Kennis van en begrip voor de bouw in de politiek is belangrijk. Het is mijn inzet geweest daaraan bij te dragen.

In mijn laatste Kamerperiode heb ik mij verdiept in de afvalverwerking, een problematiek die steeds belangrijker wordt. Ook daar maakt regelgeving de zaken soms nodeloos ingewikkeld. Ik heb zinnige regels weten te berieken, zoals over het scheiden van plastic en de kwalificatie van verbrandingsovens.

Ik heb ook bijgedragen aan de discussie over de nieuwe aanbestedingswet. Daarbij was mijn inzet dat er minder regelgeving komt, minder juridische procedures en voldoende werk voor het MKB. Daarbij moet transparantie en nuchter boerenverstand worden gebruikt, al dan niet wettelijk voorgeschreven.

Visie

Een Kamerlid betekent is een volksvertegenwoordiger die de Regering moet controleren. Dat vraagt inhoud, kennis en visie. Indien je op een vakterrein serieus wilt worden genomen en werkelijk invloed wilt hebben, dan kan je niet volstaan met oneliners en moet de nuance gezocht worden.

Mijn keuze was en zal blijven problemen te voorkomen en op te lossenen draagvlak te creëren en bruggen te bouwen om duurzame oplossingen te bereiken.