Eerste Slag herdenkingsmunt ‘10 jaar euro' in Maastricht

Met dank overgenomen van Ministerie van Financiën (Fin) i, gepubliceerd op maandag 13 februari 2012.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft vandaag de ceremoniële Eerste Slag van de Europese herdenkingsmunt ‘10 jaar euro’ verricht. Minister Jan Kees de Jager i trad hierbij als gastheer op.

Het ministerie van Financiën introduceert deze twee euromunt ter herdenking van de invoering van de euro in januari 2002. In alle lidstaten wordt deze herdenkingsmunt geslagen. Het slaan van de eerste munt was bij hoge uitzondering in het Provinciehuis in Maastricht, omdat het Verdrag van Maastricht i uit 1992 de weg heeft vrijgemaakt voor de invoering van de Economische en Monetaire Unie i (EMU) en de euro.

Het ontwerp van de ’10 jaar euro’-munt is van Helmut Andexlinger. Centraal staat de bijdrage die de euro heeft geleverd aan het verbeteren van het leven van de gemiddelde Europese burger.

Minister De Jager: “ De chartale euro bestaat tien jaar. Dat is een betrekkelijk korte periode, maar wel één van de gedenkwaardigste in de moderne geschiedenis. Alle reden om een bijzondere euro te slaan”

De twee euromunt ter gelegenheid van ‘10 jaar euro’ gaat vanaf vandaag met een oplage van 3,5 miljoen, in circulatie en is een wettig betaalmiddel in de gehele eurozone i.