Kritische geluiden over privatisering overheidsdiensten

dinsdag 5 juni 2012, 8:37

DEN HAAG (PDC i) - Er is te weinig nagedacht over het belang van toezicht door de overheid bij de privatisering van overheidsdiensten. Dat stelde SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan i gisteren tijdens de eerste zittingsdag van de parlementaire onderzoekscommissie privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten i in de Eerste Kamer. De commissie kreeg op de eerste dag vooral kritische geluiden te horen over de privatisering van overheidsdiensten.

Volgens voormalig vice-voorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink i heeft het publieke belang bij verschillende privatiseringen te weinig meegewogen. Saskia Stuiveling i, president van de Algemene Rekenkamer, stelde dat nauwelijks is vast te stellen wat privatisering de burger heeft opgeleverd.

De onderzoekscommissie, onder leiding van ChristenUnie-senator Roel Kuiper i, spreekt deze en komende week met personen die betrokken waren bij de privatisering en verzelfstandiging van overheidsorganisaties tijdens de afgelopen twintig jaar. Het is de eerste keer dat de Eerste Kamer een parlementair onderzoek uitvoert.

Bron: Trouw en Het Financieele Dagblad