Commissioner Ashton: Agenda of High Representative Catherine Ashton, Straatsburg - EU monitor

EU monitor
Zondag 19 januari 2020
kalender
Westfaçade van de Kathedraal Notre-Dame in Straatsburg
Wikimedia/Thomas Bresson

Monday 10 September to Wednesday 12 September participates at the European Parliament session in Strasbourg

Thursday 13 September meets with the President of Egypt, Mr Mohamed Morsi


1.

Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor een sterker Europa in de wereld (vicevoorzitter) (HV)

De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie i internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid i van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad i. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.

De Hoge Vertegenwoordiger wordt benoemd voor een termijn van vijf jaar. Er is geen limiet aan het aantal keer dat een persoon Hoge Vertegenwoordiger mag zijn. De huidige Hoge Vertegenwoordiger (sinds 1 december 2019) is Josep Borrell Fontelles i. Hij is de opvolger van de Italiaanse Federica Mogherini i.

2.

C.M. (Catherine) Ashton

Barones Catherine (Cathy) Ashton of Upholland (1956) was van 1 december 2009 tot 1 november 2014 Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlands en Veiligheidsbeleid. Zij was in de Commissie-Barroso II tevens eerste vicevoorzitter. In 2008 volgde zij Peter Mandelson op als eurocommissaris voor handel. Barones Ashton leidde in de jaren tachtig projecten voor arbeidsparticipatie van gehandicapten. Daarna was zij voorzitter van de Gezondheidsautoriteit in Hertfordshire. In 1999 werd zij voor Labour lid van het Hogerhuis. Barones Ashton was onderstaatssecretaris van onderwijs, constitutionele zaken en justitie. In mei 2008 werd zij leider van Labour in het Hogerhuis.

3.

Meer over...