Politieke 'zwaargewichten' in de Eerste Kamer

Met dank overgenomen van Parlement.com.

Hoewel oud-minister-presidenten als Abraham Kuyper i, Hendrik Colijn i, Willem Schermerhorn i, Jan de Quay i en Piet de Jong i en een oud-fractievoorzitter als Jaap Burger i er deel vanuit maakten, kon de Eerste Kamer lang toch moeilijk als een instituut met veel politieke kopstukken worden gekenschetst. Opvallender was veeleer het ontbreken van oud-premiers of oud-politiek leiders.

De Eerste Kamer werd in de jaren tot omstreeks 1970 vooral bevolkt door hoogleraren, gemeente- en provinciebestuurders en voormannen uit het maatschappelijke middenveld. Nadien kwamen er meer leden uit wetenschappelijke instituten, semi-publieke instellingen en ook wel journalistiek en vrije beroepen.

Vanaf het begin van de jaren negentig nam het aantal 'kopstukken' duidelijk toe, zowel oud-ministers als oud-Tweede Kamerleden. Het waren jaren waarin politici verschenen als Hans Wiegel i, Ed van Thijn i, Jan Terlouw i, Gerrit Braks i, Thijs Wöltgens i en René van der Linden i. Die trend leek zich voort te zetten, maar deels is dat 'schijn'. Wel was opvallend dat vanaf 2011 lijsttrekkers voor de Eerste Kamer een prominentere rol gingen spelen en dat daarvoor 'kopstukken' werden aangezocht.

1.

Huidige oud-bewindslieden en -Tweede Kamerleden in de Senaat

Hieronder vindt u een overzicht van de huidige politieke zwaargewichten in de Senaat. Voor een volledig overzicht kunt u contact opnemen met de redactie van PDC.

2.

Per partij

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van oud-ministers, oud-staatssecretarissen en oud-Tweede Kamerleden per partij.

 

Meer over