Kamerleden verdiepen zich in voedselveiligheid

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 3 juli 2015.

De veiligheid van ons voedsel is het thema van een werkbezoek aan Italië, dat zes Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken van maandag 6 tot woensdag 8 juli afleggen. Ze bezoeken onder andere de Expo 2015 in Milaan, die als thema heeft ‘Voedsel voor de planeet, energie voor het leven’. De ingang van het Nederlandse paviljoen op de Expo 2015 in Milaan

Op de EXPO presenteert Nederland zich met onder andere de 'Dutch Innovation Zone'. Nederland is de tweede exporteur van voedsel in de wereld, terwijl het qua oppervlakte het 134ste land is. Bezoekers van de expo kunnen zien wat de Nederlandse agrifoodsector doet voor een zekere en veilige voedselproductie en welke rol schaarse middelen als water, energie en grondstoffen daarbij spelen.

Tijdens het werkbezoek gaan de Kamerleden ook langs bij het Barilla Center for Food and Nutrition in Parma. Deze denktank houdt zich bezig met vraagstukken over voedsel en voeding. Verder staat een bezoek aan de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) op het programma. Dit agentschap van de Europese Unie geeft onafhankelijke wetenschappelijke adviezen over de veiligheid van ons voedsel. EFSA is in 2002 opgericht, naar aanleiding van een aantal grote voedselschandalen, zoals dioxine in kippen en de runderziekte BSE.

Op verschillende momenten tijdens het werkbezoek ontmoeten Kamerleden onder anderen vertegenwoordigers van onder andere het Nederlandse bedrijfsleven en van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Delegatie

De volgende Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken gaan mee op het werkbezoek aan Italië: