TEN-T-dagen over binnenvaart, spoorvervoer en meer

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2016, 10:00.

Minister Schultz van Haegen i van Infrastructuur en Milieu en Eurocommissaris Bulc i van Transport openen maandag 20 juni de TEN-T-dagen in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. 3 dagen lang staan plannen en ambities voor het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) centraal.

Onder de ruim 2000 deelnemers aan deze bijeenkomst zijn ministers uit EU- en buurlanden, leden van het Europees Parlement i, de Europese Commissie i, TEN-T-coördinatoren en vertegenwoordigers van de Europese Investeringsbank i.

Snelwegen op zee

Hoofdonderwerp is de financiering en uitvoering van weg-, binnenvaart- en spoorcorridors en ‘snelwegen op zee’. In de Van Nelle Fabriek is ook een grote expositie met meer dan 100 initiatieven en (innovatieve) projecten op het gebied van de Europese infrastructuur.

Zijderoute

Minister Schultz van Haegen neemt maandag deel aan een bijeenkomst over innovaties in de binnenvaart en zit sessies voor over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vervoer en transport. Dinsdag spreekt ze met transportministers over de aansluiting van het Europese netwerk op de belangrijke routes in buurlanden. Nederland heeft als transportland belang bij goede verbindingen met bijvoorbeeld de Zijderoute.

Spoortop

Staatssecretaris Dijksma praat dinsdag met transportministers en de transportsector over het Europese spoor. De EU-lidstaten bespreken verdere verbetering van de goederencorridors in Europa. Tijdens een aparte Spoortop maken de Benelux en Duitsland afspraken over snellere internationale treinverbindingen met meer gemak voor de reizigers.