Behandeling Junckers Staat van de Unie speech

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 15 september 2017.

Afgelopen woensdag 13 september gaf Commissievoorzitter Juncker i zijn jaarlijkse Staat van de Unie-speech i in het Europees Parlement. Hij schetste de contouren van het Commissie-werkprogramma voor 2018, dat op 24 oktober verschijnt. Uit dit werkprogramma kiezen de commissies in de Kamer dit najaar hun prioriteiten. Daarbij zei Juncker dat 80% van de voorstellen die zijn Commissie in 2014 heeft toegezegd reeds zijn voorgelegd aan de Raad i en het Parlement.

De speech stond in het teken van de koers die de Europese Unie volgens de Commissievoorzitter zou moet varen. "The wind is back in Europe’s sails", volgens Juncker die voorstellen aankondigde over onder andere een Europese minister van Financiën, legale migratie, cybersecurity, vrijheid en rechten van werknemers, internationale handel en de defensie-unie. Ook introduceerde hij de ‘Timmermans Taskforce’, die zich zal bezinnen over de prioriteiten van de Europese Unie en subsidiariteit. Deze groep wordt deze maand nader ingevuld, met leden van het Europees Parlement en nationale parlementen. Over een jaar zal de Taskforce verslag uitbrengen van haar bevindingen. De commissie Europese Zaken zal deze en andere zaken uit de roadmap behandelen op de komende procedurevergadering van 28 september.

De politieke groepen die het middenkader vormen in het Europees Parlement steunden Juncker’s visie. Op de uiterst linker- en rechtervleugel kreeg de Commissie kritiek. Volgens GUE/NGL i (European United Left-Nordic Green Left) schetst Juncker een beeld dat afwijkt van hoe burgers in de dagelijkse praktijk de EU ervaren. Farage i (Europe of i Freedom and Direct Democracy, VK) schertste dat Juncker niets van de Brexit i heeft geleerd en verder wil centraliseren.

Op 30 maart 2019, een dag nadat de Brexit zich heeft voltrokken en een paar weken voor de Europese verkiezingen, zal er een buitengewone top plaatsvinden in Sibiu, Roemenië waar de toekomstdiscussie over Europa zal worden afgerond.

Tijdens het Algemeen Overleg i Raad Algemene Zaken i (RAZ) op 13 september ter voorbereiding van de RAZ op 25 september 2017 heeft de minister van Buitenlandse Zaken benadrukt dat voorstellen die voortvloeien uit de State of the Union of uit de Intentieverklaring voor het Commissie-werkprogramma, voorzien van een kabinetsappreciatie, te zijner tijd aan de Kamer zullen worden voorgelegd. Tevens ontvangt de Kamer, voor zover bekend, de planningslijst van de Europese Commissie.

  • 13/09: State of the Union, Commissievoorzitter Juncker (verslag)