Europarlementsleden in debat over gebrek aan resultaat recente top

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 24 oktober 2018.

Tijdens een debat op woensdag in het Europees Parlement i kwam de uitkomst van de Europese top van oktober onder vuur.

De fractieleiders van de politieke fracties in het Parlement gaven kritiek op het gebrek aan beslissingen door de staats- en regeringsleiders, tijdens de recente top van 18 oktober. Die top legde de focus op migratie, binnenlandse veiligheid, externe betrekkingen en Brexit.

Het debat werd geopend door Donald Tusk i, voorzitter van de Europese Raad i, Frans Timmermans i, de vicevoorzitter van de Commissie en parlementsvoorzitter Antonio Tajani i. Die laatste herinnerde het parlement aan de drie voornaamste agendapunten van de EU-top: de Dublin-hervorming inzake migratie, de meerjarenbegroting en de Brexit-onderhandelingen, waaronder de rechten van Britse en EU-burgers en de “backstop”-kwestie.

De meeste sprekers legden de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan een uitgewerkte Brexit-deal bij de Britse regering, en spraken hun steun uit voor het standpunt van de Europese Commissie i en haar hoofdonderhandelaar, Michel Barnier i. Er was ook kritiek op de regering van het VK wegens “gegoochel met cijfers” en het “rondstrooien van percentages”; in de ogen van de parlementsleden komt 90 tot 95% van een akkoord nog steeds neer op een gebrek aan een akkoord. De leden vroegen zowel aan Tusk als de onderhandelaars van de EU om tijdens de Brexit-onderhandelingen prioriteit te geven aan het statuut en de rechten van EU-burgers in het VK.

Een meerderheid van de deelnemers aan het debat bekritiseerden ook het “gebrek aan vermogen of politieke wil van de lidstaten sinds drie jaar” om een degelijk beleid uit te stippelen inzake de asielcrisis en het migratiebeleid. De Europarlementsleden spraken ook hun bezorgdheid uit over het recente begrotingsvoorstel van Italië. Volgens sommige van hen is de EU tien jaar na de financiële crisis nog steeds onvoorbereid op een nieuwe crisis. Bepaalde parlementsleden vroegen zich af waarom deze Europese top plaatsvond. Volgens hen staat de EU voor “grote en existentiële uitdagingen” terwijl de staatshoofden en regeringsleiders enkel “een onbeduidende show” opvoerden.