Human rights: EU appoints a new Special Representative

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 28 februari 2019.

De Raad i heeft vandaag Eamon Gilmore benoemd als speciale vertegenwoordiger van de EU i voor de mensenrechten. Gilmore vervangt Stavros Lambrinidis i, die in 2012 als eerste speciale vertegenwoordiger van de EU was benoemd. Gilmore treedt in functie op 1 maart 2019 en is benoemd voor een eerste termijn van 2 jaar.

De speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten (SVEU) moet het EU-mensenrechtenbeleid doeltreffender en zichtbaarder maken. Hij heeft een ruim, flexibel mandaat, dat kan worden aangepast aan veranderende geopolitieke omstandigheden. De speciale vertegenwoordiger zal nauw samenwerken met de Europese Dienst voor extern optreden i, die zijn werkzaamheden ten volle zal ondersteunen.

Als voormalig Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken van Ierland was Gilmore bevoegd voor de uitvoering van het Goede Vrijdagakkoord, met inbegrip van de kernbepalingen over mensenrechten. Van oktober 2015 tot nu was hij de speciale gezant voor het vredesproces in Colombia. Zijn inspanningen en bijdrage tot het vredesproces werden sterk gewaardeerd door alle partijen.

SVEU's dragen het beleid en de belangen van de EU uit in bepaalde regio's en landen, en vragen aandacht voor kwesties die de EU ernstige zorgen baren of waaraan zij belang hecht. Zij spelen een actieve rol bij het consolideren van vrede, stabiliteit en de rechtsstaat. De eerste SVEU's werden benoemd in 1996. Momenteel ondersteunen 8 SVEU's het werk van Federica Mogherini i, de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

De benoeming is op 28 februari via de schriftelijke procedure aangenomen.