Europese Raad 28 mei 2019 (informeel)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Op 28 mei 2019 vond een informele bijeenkomst van de Europese Raad i plaats in Brussel. Een belangrijk onderwerp van gesprek was de verdeling van Europese topfuncties i. Na de Europese verkiezingen komen er verschillende belangrijke posten vrij in de EU. De regeringsleiders hebben een belangrijke rol in de keuze van de personen die de posten gaan bezetten.

De vaste voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk i leidde de vergadering van de regeringsleiders van de EU-lidstaten, de voorzitter van de Europese Commissie i en de Hoge Vertegenwoordiger i voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Premier Mark Rutte i vertegenwoordigde Nederland op de informele top.

Deze top was vrij kort omdat alleen de avond van dinsdag 28 mei gebruikt werd om te vergaderen. De regeringsleiders hielden een werkdiner.

1.

Verdeling Europese topfuncties

Het proces waarbij de topfuncties in het najaar 2019 verdeeld gaan worden, zal niet eenvoudig zijn. Deze top op 28 mei lastte Donald Tusk in om daarmee in ieder geval alvast een 'goede start' te maken. De belangrijkste uitkomst van de top was dat Van de vier Europese topfuncties die dit jaar vrijkomen, er minstens twee moeten worden ingevuld door vrouwen.

Onder de regeringsleiders van de EU-landen is een "zichtbare meerderheid voor een echte genderbalans", zei EU-president Donald Tusk na afloop. Naast geslacht wordt ook rekening gehouden met geografie, politieke kleur en omvang van een land dat een kandidaat voordraagt.

De belangrijkste posten waar de regeringsleiders over spraken zijn de volgende:

 

Functie

Datum

Voorzitter Europese Commissie

Juni/Juli

Overige Europese Commissarissen

Najaar 2019

President ECB

1 november

Voorzitter Europese Raad

1 december

Voorzitter Europees Parlement

Na parlementsverkiezingen in mei

Voorzitter Comité van Regio's

-

Voorzitter Europees Economisch en Sociaal Comité

-

Hoofdaanklager Europees Openbaar Ministerie

-

 

2.

Spitzenkandidaten

De regeringsleiders kwamen twee dagen na de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement bijeen. Die verkiezingen zijn een belangrijk uitgangspunt, omdat de zetelverdeling een graadmeter is voor de waarschijnlijke politieke kleur van de voorzitter van de Europese Commissie. De grote Europese fracties hebben allen een zogenoemde 'Spitzenkandidat' voorgesteld die volgens hun de voorzitter van de Europese Commissie moet worden.

In het Europees Parlement is er een informele afspraak dat de grootste fractie de voorzitter van de Europese Commissie mag leveren. Formeel kiest het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie op voordracht van de Europese Raad. De volgende politici zijn door de Europese partijen naar voren geschoven als Spitzenkandidat. De Nederlanders Frans Timmermans en Bas Eickhout horen daar ook bij:

 

Naam

Europese partijen


 

Violeta Tomic


Nico Cue

Yanis Varoufakis

DiEM25

wijzen geen spitzenkandidat aan

nog onbekend

 

3.

Nederlandse inbreng

Namens Nederland was premier Mark Rutte aanwezig bij deze informele top. Zijn eigen naam zingt in het geruchtencircuit van de topfuncties ook rond. Hij wordt veelvuldig genoemd als opvolger van Donald Tusk, de huidige voorzitter van de Europese Raad. Rutte ontkent echter ten stelligste dat hij beschikbaar is voor deze functie. Rutte bendrukte na afloop van de top vooral dat er eerst een strategie moet worden bepaald en vervolgens daar de 'poppetjes' bij gezocht.

4.

Meer informatie