Europese Raad, Brussel

Justus Lipsius
datum 15 oktober 2020 - 16 oktober 2020
plaats Brussel, Luxemburg, België
adres Wetstraat 175 [kaart]
locatie Justus Lipsius i Toon locatie
aanwezigen U.G. (Ursula) von der Leyen i e.a.
organisatie Europese Raad i

Voornaamste agendapunten

De EU-leiders komen in Brussel bijeen om te spreken over de epidemiologische situatie, de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk, en over klimaat­verandering en de betrekkingen met Afrika.

COVID-19

De Europese Raad zal de huidige epidemiologische situatie bespreken. Daarbij zal het ook gaan over de algemene coördinatie, en over het werk omtrent de ontwikkeling en distributie van een vaccin op EU-niveau.

Betrekkingen EU-VK

De Europese Raad zal nagaan hoe het staat met de uitvoering van het terug­trekkings­akkoord en met de onder­handelingen over het toekomstige partnerschap tussen de EU en het VK. De voorbereidende werkzaamheden voor alle scenario's na 1 januari 2021 zullen aan bod komen.

Onderhandelingen tussen EU en VK over toekomstig partnerschap (achtergrond­informatie en tijdlijn)

Klimaatverandering

De EU-leiders zullen de vooruitgang bekijken met de EU-doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. In aansluiting op de goedkeuring, door de Commissie, van een klimaat­doelstellings­plan 2030, houden ze een oriënterend debat over klimaat­vraagstukken.

Klimaatverandering: wat onderneemt de EU? (achtergrondinformatie)

Externe betrekkingen

De Europese Raad zal dieper ingaan op de betrekkingen tussen de EU en Afrika en, afhankelijk van de ontwikkelingen, eventueel ook op andere buitenlandkwesties.

Betrekkingen EU‑Afrika (achtergrondinformatie)

1.

Officiële agenda


2.

Raadsvergadering

3.

Europese Raad

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie i, de vaste voorzitter i en de voorzitter van de Europese Commissie i. De Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid i woont de bijeenkomsten van dit orgaan ook bij. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.

4.

Meer over...

5.

Meer informatie