Remarks by President Donald Tusk after the meeting of the European Council (Art. 50) on 17 October 2019

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op donderdag 17 oktober 2019.

Wij hebben met de leiders een debat gevoerd over het brexit-akkoord dat onze onderhandelaar en de regering van het Verenigd Koninkrijk eerder vandaag hebben bereikt. Eerst en vooral wil ik veel dank uitspreken voor het uitstekende werk van Michel Barnier en zijn team. De Europese Raad heeft deze deal goedgekeurd, en de eindstreep lijkt in zicht. Waarom is een akkoord dat gisteren onmogelijk was, vandaag wel mogelijk?

Ten eerste is de nieuwe versie aanvaardbaar gebleken voor Ierland. Ik heb altijd gezegd dat wij Ierland zouden steunen, dat we geen akkoord willen dat ongunstig is voor Dublin.

Ten tweede heeft ook de Europese Commissie het akkoord positief onthaald. Daardoor kunnen we er zeker van zijn dat de deal voordelig en veilig is voor de burgers van de Europese Unie.

De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige versie, is dat premier Johnson nu aanvaardt dat er bij de plaatsen van binnenkomst in Noord-Ierland douanecontroles komen. Met dit compromis kunnen wij grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermijden, zodat de integriteit van de interne markt overeind blijft.

De realiteit is dat we vandaag een akkoord hebben waarmee we chaos en spanningen tussen de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk kunnen vermijden. De Europese Raad heeft de Commissie, het Europees Parlement i en de Raad i dan ook verzocht ervoor te zorgen dat dit akkoord in werking kan treden op 1 november 2019. Nu wachten we met zijn allen op de stemming in beide parlementen.

Sta me toe nog een persoonlijke opmerking te maken. Ik voel vandaag droefenis. Want in mijn hart zal ik altijd een remainer blijven. En ik hoop dat als onze Britse vrienden er ooit voor kiezen om terug te keren, onze deur altijd open zal staan.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"