Europese Raad 19 augustus 2020 (Videoconferentie)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Op 19 augustus 2020 vond een videoconferentie plaats van de regeringsleiders van de EU-lidstaten, de vaste voorzitter i, de voorzitter van de Europese Commissie i en de Hoge Vertegenwoordiger i. Onderwerp was de situatie in Wit-Rusland i.

1.

Op de agenda: Wit-Rusland

Na de presidentsverkiezingen van 10 augustus in Wit-Rusland riep de kiescommissie de zittende leider Aleksandr Loekasjenko tot winnaar uit. Hij is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Velen, waaronder buitenlandse waarnemers, hebben grote twijfels over het eerlijke verloop van de verkiezingen. In het land braken massale protesten uit, die aanvankelijk hard werden neergeslagen door de oproerpolitie en het leger.

De ministers van buitenlandse zaken i van de Europese Unie kondigden op 14 augustus sancties af tegen Wit-Russische functionarissen die betrokken zijn bij de veronderstelde verkiezingsfraude en het geweld. De leiders van de grote fracties in het Europees Parlement i riepen maandag 17 augustus in een gezamenlijke verklaring op tot nieuwe verkiezingen onder toezicht van onafhankelijke waarnemers.

2.

Uitkomst

Wit-Rusland

De Europese Raad besloot de uitslag van de verkiezingen in Wit-Rusland niet te erkennen, omdat er volgens de leiders sprake is van grootschalige verkiezingsfraude. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel i verklaarde dat de EU het geweld tegen demonstranten veroordeelt en een onafhankelijk onderzoek eist. Ook pleitte hij voor een inclusieve nationale dialoog in Wit-Rusland. Verder gaven de EU-leiders aan spoedig sancties op te leggen aan verschillende Wit-Russen die betrokken zijn bij geweldpleging tegen demonstranten en bij de vermeende verkiezingsfraude.

Mali en Turkije

Daarnaast werd tijdens de conferentie door de EU-leiders de situatie in Mali 'zorgelijk' genoemd. Ook gaven de leiders aan Griekenland en Cyprus te steunen in hun conflict met Turkije over gasboringen op de Middellandse Zee.

3.

Meer informatie