Europese Raad 17 februari 2022 (Informeel)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Informal dinner of Heads of State or Government
Bron: The Council of the European Union

Op 17 februari 2022 kwamen de Europese regeringsleiders en staatshoofden fysiek bijeen in Brussel voor een informele Europese Raad. Dat deden zij in de marge van een top met vertegenwoordigers uit Afrika. Deze informele Europese Raad stond volledig in het teken van de relatie met Oekraïne, vanwege de dreigende (oorlogs)situatie met Rusland.

Namens Nederland nam premier Rutte i deel aan deze informele top. De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie i en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid i waren ook aanwezig.

De informele top werd op het laatste moment (pas op 16 februari) ingepland door Charles Michel i. Vanwege het informele karakter van deze raad werden er geen conclusies of besluiten aangenomen. Het doel was enkel het bespreken van de situatie en het zoeken naar overeenstemming over dit onderwerp. Op de Europese Top in maart worden vervolgens concrete besluiten verwacht.

Inhoudsopgave

  1. Resultaten
  2. Meer informatie

1.

Resultaten

Betrekkingen met Oekraïne

Rusland bouwde langs de grens met Oekraïne troepen op en in de weken voorafgaand aan deze informele Europese Raad was er toenemende spanning tussen beide kampen. Regeringsleiders hielden rekening met een Russische invasie.

Rusland liet aanvankelijk weten op woensdag 15 februari dat er troepen teruggetrokken zouden worden, maar volgens de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, werd de troepenopbouw doorgezet. Nederlanders was al geadviseerd Oekraïne te verlaten door de dreigende situatie.

De EU-Top heeft geen definitieve nieuwe stappen tegen Rusland opgeleverd qua sancties, daar leende het informele karakter van de top zich ook niet voor. Wel zijn enkele plooien tussen regeringsleiders strakgestreken zodat er in de weken die volgen nadere beslissingen genomen konden worden.

Achtergrondnieuws

2.

Meer informatie