Europa Vandaag: Wat besluiten de regeringsleiders en de ECB?

donderdag 10 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Charles Michel, Emmanuel Macron
Bron: The Council of the European Union

Wat besluiten de regeringsleiders over energie en defensie?

Vandaag ontmoeten de staatshoofden en regeringsleiders i van de lidstaten elkaar informeel in het Franse Versailles, met president Macron i als gastheer. De oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan zullen centraal staan. Zo heeft de oorlog de gesprekken over een sterker Europees defensiebeleid in een stroomversnelling gebracht.

Ook spreken de regeringsleiders over het op dinsdag door Eurocommissaris i Frans Timmermans i gepresenteerde plan om de afhankelijkheid van Russisch gas fors te verminderen. Dit wil de Europese Commissie bereiken door de overgang naar duurzame energie te versnellen en meer gas af te nemen bij andere leveranciers. Nu komt meer dan 45 procent van de Europese gasimport uit Rusland.


 
ECB in Frankfurt

Verhoogt de ECB de rente?

De Raad van Bestuur van de ECB i buigt zich vandaag over een politiek gevoelig thema: de inflatie i en het al dan niet verhogen van de rente. De maandenlange stijgende prijzen van goederen en diensten worden grotendeels veroorzaakt door hoge energieprijzen. Maar de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben de inflatie verder aangewakkerd.

Het handhaven van de prijsstabiliteit is de basisdoelstelling van de ECB, en het instellen van de rentetarieven is het belangrijkste beleidsinstrument. Momenteel is de rente laag om economische groei te bevorderen. Hoewel de ECB vorige maand besloot om nog niet in te grijpen om de inflatie te beteugelen, bleek uit ECB-notulen van vorige week al dat de hoge inflatie de komende maanden nog hoger zou kunnen uitvallen.


 
Vlag EU en Nederland
Bron: Wikipedia/Mr. Documents Uploader

Wat vindt de Tweede Kamer van het Nederlandse voorstel over de begrotingsregels?

De Tweede Kamercommissie voor Financiën i debatteert met minister Sigrid Kaag i over de Nederlandse inzet inzake de Europese begrotingsregels. Op dinsdag presenteerde Kaag namens het Nederlandse kabinet nieuwe voorstellen voor een strengere naleving van deze regels. Volgens het Nederlandse plan zouden lidstaten zelf kunnen voorstellen hoe zij hun staatsschuld willen verminderen. Het toezicht op de begrotingsregels zou echter moeten worden overgedragen aan een onafhankelijke instelling.


En verder...

Het Europees Parlement i besluit de plenaire week met een debat over mensenrechtenschendingen. En de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat i spreekt met Eurocommissaris Thierry Breton i over de EU-industriestrategie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10-11 maart

Europese Raad

Informele bijeenkomst staatshoofden en regeringsleiders i

10 maart

ECB

Besluit over rentetarieven

10 maart, 10:00

Tweede Kamercommissie voor Financiën

Debat over Nederlandse voorstel begrotingsregels i

10 maart, 17:00

Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat

Gesprek met Eurocommissaris Thierry Breton i

10 maart, 9:00-16:00

Europees Parlement

Debat over mensenrechtenschendingen i