RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Buitenlandse Zaken), Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen

Council of the European Union Brussels, 15 July 2022 (OR. en) 11233/22 OJ CONS 48 RELEX 995

PROVISIONAL AGENDA

COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION

(Foreign Affairs)

Europa building, Brussels

18 July 2022 (9.30)

Format 1+3 (+1 in listening room)

  • 1. 
    Adoption of the agenda
  • 2. 
    Approval of "A" items 11235/22

    Non-legislative list

Non-legislative activities

  • 3. 
    Current affairs
  • 4. 
    Russian aggression against Ukraine

    Exchange of views 5. EU-Latin America and the Caribbean (LAC) relations

    Exchange of views 6. Digital diplomacy

    Exchange of views 7. Any other business

    o o o p.m.:

Informal exchange of views with the FM of Ukraine (via videoconference)

1.

Officiële agenda


2.

Raadsvergadering

3.

Raad van de Europese Unie (Raad)

In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten i van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement i de wetgevings- en begrotingstaak uit. Dit houdt in dat de Raad zijn goedkeuring moet geven aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie i en aan elke voorgestelde EU-begroting. Nationale regeringen kunnen dus via de Raad invloed uitoefenen in de EU. De Raad neemt ook beslissingen over het buitenlands- en veiligheidsbeleid.

4.

Europese Raad

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie i, de vaste voorzitter i en de voorzitter van de Europese Commissie i. De Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid i woont de bijeenkomsten van dit orgaan ook bij. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.

5.

Raad Buitenlandse Zaken (RBZ)

De raadsformatie i Buitenlandse Zaken (RBZ) bestaat uit de ministers van buitenlandse zaken, defensie en/of ontwikkelingssamenwerking. Deze Raad is verantwoordelijk voor het externe optreden van de Europese Unie en vergadert minstens elke maand, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot i (CDA) aan.

De bijeenkomsten van de Raad Buitenlandse Zaken worden voorgezeten door de Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid i. Deze functie wordt momenteel bekleed door de Spaanse Josep Borrell Fontelles i.

6.

Tsjechisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2022

Van 1 juli tot en 31 december 2022 vervulde Tsjechië het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie. Tsjechië is onderdeel van een trojka i, waarin Frankrijk i aftrapte en Tsjechië werd opgevolgd door Zweden i.

7.

Meer over...