Europa Vandaag: gunnen Europese lidstaten Nederland coronagelden?

dinsdag 4 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kaag bij de informele ontmoeting van ministers van Financiën
Bron: The Council of the European Union

Krijgt Nederland de Europese miljarden?

Het lijkt inmiddels vaste kost op de agenda van Europese instellingen: de hoge energieprijzen. Ook bij de Raad Economische en Financiële Zaken i zal hier weer over gesproken worden. Tevens een veel terugkerende gast op de agenda is de Russische oorlog tegen Oekraïne, wat de ministers ook zullen bespreken.

Voor Nederland is er echter een ander punt op de agenda dat misschien wel veel interessanter is. De Raad zal namelijk spreken over het Nederlandse plan voor de gelden uit het coronaherstelfonds. In juli diende Nederland als allerlaatste het herstelplan in. De Europese Commissie i is al akkoord met een bedrag van 4,7 miljard euro waarmee Nederland de plannen mag uitvoeren, maar de lidstaten moeten hier ook nog mee instemmen.


 
Vrouw laadt lege telefoon op

Op weg naar de universele lader

Dag twee van de plenaire week van het Europees Parlement i wordt een lange dag. De agenda is gevuld met debatten en stemmingen vanaf 9 uur in de ochtend tot 10 uur 's avonds. Eén van de debatten zal gaan over de introductie van een universele oplader voor elektronische apparaten. Wordt deze wet aangenomen, dan heb je vanaf eind 2024 nog maar één type oplader nodig voor al je mobiele telefoons, tablets, digitale camera's en koptelefoons. Minder afval, en een stuk gemakkelijker voor de consument.


 
Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

Wat doet de Eerste Kamer met Europese aanbevelingen?

Dinsdag is vergaderdag voor de Eerste Kamer en deze week wordt er ook gesproken over Europese thema's. In het rechtsstaatrapport van 2022 heeft de Europese Commissie verschillende aanbevelingen gedaan aan Nederland om de kwaliteit van de rechtsstaat te verbeteren. Nederland moet onder meer een gedragscode vaststellen voor ministers die voorziet in regels rondom lobbyactiviteiten. Of de Eerste Kamer dit rapport in behandeling wil nemen is de vraag die centraal staat bij deze commissievergadering vandaag.


En verder...

Frans Timmermans i is in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo als voorbereiding op de Klimaatconferentie COP 27.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 oktober

Raad van de EU (ECOFIN)

Raad Economische en Financiële Zaken (ECOFIN)

4 oktober

Europees Parlement

Plenaire vergadering over o.a. een universele lader voor elektronica

4 oktober

Eerste Kamer (commissies EUZA en J&V)

Commissies Europese Zaken en Justitie en Veiligheid bespreken het rechtsstaatrapport 2022

3-4 oktober

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans is in Congo-Kinshasa