EU-begroting 2023 formeel goedgekeurd

woensdag 23 november 2022, 16:15

DEN HAAG (PDC i) - De Raad i (gisteren) en het Europees Parlement i (vandaag) hebben de begroting voor de Europese Unie i voor volgend jaar formeel goedgekeurd. Op 15 november waren de Raad en het parlement het aan de onderhandelingstafel eens geworden over wat de EU volgend jaar mag uitgeven, maar dat moest nog wel door beide instellingen worden bekrachtigd.

De EU kan volgend jaar 168,6 miljard euro uitgeven, of 186,6 miljard aan uitgaven vastleggen als meerjarenplannen ook mee worden geteld. Die jaaruitgaven zouden dan iets lager komen te liggen dan afgelopen jaar.

Uiteindelijk is het bedrag iets hoger uitgevallen dan wat de Commissie i deze zomer had voorgesteld. Het Europees Parlement wilde nog meer uitgeven, de Raad juist minder. Het meest geld gaat naar cohesiebeleid en landbouw- en natuurbeleid, gevolgd door innovatiebeleid, het buitenlands beleid en migratie en veiligheid. Binnen al die beleidsterreinen ligt de nadruk waar mogelijk op verduurzaming, digitalisering en het aanpakken van de energie- en migratiecrises.

Bron: Europees Parlement, Raad van de Europese Unie