Europa Vandaag: hoe houden we Europa aantrekkelijk voor investeringen?

woensdag 22 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ulf Kristersson, Ursula Von der Leyen
Bron: European Commission

EU kopstukken bijeen voor sociale top

"Hoe kunnen we van Europa de place to be maken voor industriële investeringen die groei en kwaliteitsbanen creëren?" Zo luidt de hoofdvraag van de tripartiete sociale top i die vandaag plaatsvindt. Op deze top komen EU-instellingen en Europese sociale partners samen om een dialoog te houden. Vanuit de EU betekent dit dat onder meer kopstukken Ursula von der Leyen i en Charles Michel i zullen deelnemen, als ook de Zweedse Ulf Kristersson i in zijn hoedanigheid als premier van het land dat op dit moment het voorzitterschap van de Raad in handen heeft.

De tripartiete sociale top vindt in principe ieder jaar plaats voorafgaand aan de voorjaarstop van de Europese Raad i. Dit jaar staan de gevolgen van zowel digitale als de groene transitie centraal. Hoe kan de EU-economie concurrerend blijven en deze transitie succesvol doorlopen?


 
Frans Timmermans
Bron: © European Union, 2018

Groene plannen ter bescherming van de consument

Het is woensdag en dat betekent dat het College van Commissarissen i bij elkaar komt. De leden van de Europese Commissie i komen elke week bij elkaar om gezamenlijke besluiten te nemen. Deze week worden er plannen uit de hoed van Frans Timmermans i verwacht. Het bericht is dat de Commissie vandaag twee plannen presenteert om de Green Deal verder te verstevigen.

Beide plannen zijn gericht op bescherming van de Europese consumenten. Ten eerste betreft het een plan om greenwashing door bedrijven tegen te gaan. Dit betekent dat bedrijven niet meer zomaar de stempel "groen" op hun producten kunnen drukken. Ten tweede wordt er gesproken over het recht van reparatie: de mogelijkheid om spullen te laten maken in plaats van iets weg te moeten gooien. Hoe ingrijpend deze voorstellen voor bedrijven zullen zijn moet nog worden gezien; de omvang is nog niet bekend.


 
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

Een Europees verlanglijstje

Voordat premier Mark Rutte i donderdag af kan reizen naar Brussel voor de bijeenkomst van de Europese Raad, krijgt hij nog een wensenlijstje mee van de Tweede Kamer. Vandaag stemt de Kamer namelijk over de moties die gisteren zijn ingediend bij het debat over de Europese Top van 23 en 24 maart. Op de agenda van de top staat onder meer de energietransitie, het Europees Semester en het concurrentievermogen van de EU. Grote thema's, waar de Kamerleden genoeg over te zeggen hebben.


En verder...

...spreekt de Commissie Begrotingscontrole i over de kwijting van de begroting van de Europese Commissie in 2021, waarvoor Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers i co-rapporteur was.

...stemt het Britse Lagerhuis over het 'Windsor Raamwerk', het akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

22 maart, 15:00

Europese Unie en sociale partners

Tripartiete sociale top

22 maart

Europese Commissie

College van Commissarissen

22 maart

Tweede Kamer

Stemmingen over moties ingediend bij debat over Europese Raad

22 maart, 9:00

Europees Parlement

Commissie Begrotingscontrole vergadert over de kwijting van 2021

22 maart

Brits Lagerhuis

Stemming over Windsor Raamwerk