Europa Vandaag: een hemelvaartweekend vol internationale ontmoetingen

donderdag 18 mei 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mark Rutte
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

Westerse kopstukken bij Bilderbergconferentie

Donderdag vertrekt minister-president Mark Rutte i naar Portugal voor de Bilderbergconferentie. De Bilderbergconferentie wordt gekenmerkt door een besloten karakter die jaarlijks plaats vindt. Genodigden zijn westerse kopstukken uit onder andere de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap. Dit jaar vindt de conferentie van donderdag tot en met zondag plaats in Lissabon.

Mede door de Nederlandse prins Bernhard werd in 1954 de eerste Bilderbergconferentie georganiseerd. Dit gebeurde in het Nederlandse hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Op de conferentie spreken kopstukken uit Europa en Noord-Amerika informeel met elkaar over zaken die op dat moment van groot belang zijn.

Naast de Nederlandse minister-president zijn Eurocommissarissen Paolo Gentiloni i en Didier Reynders i ook aanwezig. Wat ze gaan bespreken en wie er verder aanwezig zijn, is onbekend. De vergaderingen vinden zoals altijd plaats achter gesloten deuren.


Charles Michel and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Michel en Von der Leyen in Hiroshima

Vrijdag nemen voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i en voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i deel aan de G7 i-top. De drie dagen durende top wordt dit jaar georganiseerd in Hiroshima door het voorzittende land Japan.

In tegenstelling tot de Bilderbergconferentie, is de agenda van de G7-top wel bekend. De belangrijkste punten die worden besproken zijn de Russische agressie tegen Oekraïne, nucleaire ontwapening en non-proliferatie, economische veerkracht en veiligheid en samenwerking met internationale partners. Japan wil op de top laten zien dat de G7 militaire agressie, de dreiging met of het gebruik van kernwapens en pogingen om de internationale orde omver te werpen resoluut afwijst.

Naast de vaste leden van de G7 heeft Japan ook leiders uit Australië, Brazilië, de Comoren, de Cookeilanden, India, Indonesië, Zuid-Korea en Vietnam uitgenodigd voor verschillende werksessies.


En verder...

... is Frans Timmermans i donderdag in de Poolse steden Lodz en Konin waar hij deelneemt aan het klimaatcongres en een bezoek brengt aan een waterstof faciliteit.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 - 21 mei

Europese Commissie i

Bilderbergconferentie i

19 - 21 mei

Europese Unie i

G7-top i

18 mei

Europese Commissie

Timmermans in Polen i