Het ‘ieder voor zich’-pensioenplan van D66

Met dank overgenomen van R.A. (Roos) Vermeij i, gepubliceerd op dinsdag 17 mei 2016, 20:37.

Vandaag kroonde D66 zich weer eens als de partij van de ‘ieder voor zich’-politiek. Het pensioenplan dat zij vandaag presenteerde is een regelrechte aanval op ons collectieve pensioenstelsel. Als het aan D66 ligt, gaat het pensioenstelsel op de schop, introduceren we marktwerking tussen pensioenfondsen en leggen we alle risico’s bij deelnemers. Dat heet in D66-termen ‘eigen baas’.

Ik noem dat gewoonweg de ideologie van het individualisme, en opkomen voor het belang van de ‘happy few’. Voor de PvdA reden te meer om te blijven strijden voor het collectieve pensioenstelsel waarin de solidariteit tussen jong, oud, arm en rijk voorop staat.

D66 pleit vandaag onder andere voor individuele pensioenpotjes en verplicht doorbeleggen na je pensionering. Kortom, onzekerheid, onzekerheid en nog eens onzekerheid. Het voorstel biedt dan ook geen enkele oplossing voor mensen die in hun werkende leven het meest gebaat zijn bij een goed pensioen. Over mensen met zware beroepen rept de partij al helemaal niet. Het plan van D66 is een regelrechte aanval op ons collectieve pensioenstelsel.

De partij van Pechtold schiet wederom door in haar ideologie van individualisme en wil dit opleggen aan heel Nederland. De PvdA staat juist pal voor een collectief en solidair stelsel waarin we mensen met redelijke zekerheid een goede pensioenuitkering kunnen beloven. Een pensioenstelsel waarbij iedereen kan meedoen mét oog voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Voor jong èn oud. Dat willen we nu, maar dat willen wij ook later voor onze kinderen en kleinkinderen.