PvdA veroordeelt arrestatie Koerdische politici

Met dank overgenomen van M.E. (Marit) Maij i, gepubliceerd op zaterdag 5 november 2016, 21:33.

Gisteren en vandaag werden in Turkije een tiental politici van de sociaal-democratische en Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt. Onder hen ook de co-voorzitters van de HDP. De PvdA is zeer bezorgd over deze ontwikkeling. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is, maar het oppakken van gekozen volksvertegenwoordigers is onacceptabel in een democratie. Het toont de verdere afkalving van de rechtstaat en machtsmisbruik door de regerende AK-partij.

Op 7 juni 2015 haalde de HDP voor de eerste maal de zeer hoge kiesdrempel van 10%. In plaats van het zoeken naar samenwerking en verbreden van de basis voor de regering, heeft de conservatieve AK-partij de aanval geopend op de HDP. Koerdische politici en de HDP worden vaak gelijk gesteld aan de PKK, die jarenlang een gewapende strijd tegen de Turkse regering uitvocht.

De regering moet samen met de Europese partners de Turkse regering hier op aanspreken en een krachtig signaal afgeven. Het optreden van de Turkse regering werpt twijfel op over de oprechtheid om aan de normen en waarden van de Europese Unie te willen voldoen.

Deze week werd ook de hoofdredacteur van Cumhuriyet opgepakt. Vrijheid van meningsuiting in media en door politici zijn het fundament van de rechtsstaat. Het is aan de Turkse regering om aan te tonen dat het de aspiraties om lid te worden van de Europese Unie ook echt meent.