Europese Raad 23 februari 2018 (informeel)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Zaal in Europagebouw
Bron: The Council of the European Union

Op 23 februari 2018 vond een informele bijeenkomst van de Europese Raad i plaats. Alle regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten (zonder het Verenigd Koninkrijk), de vaste voorzitter i, de voorzitter van de Europese Commissie i en de Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid i kwamen in Brussel bijeen.

1.

De belangrijkste conclusies

Europees financieel kader 2021-2027

  • - 
    De brexit slaat een een gat van naar schatting 12 miljard euro per jaar in de huidige bergoting van de Europese Unie. De Europese Commissie komt 2 mei 2018 met een voorstel voor het Europees financieel kader 2021-2027, dat dit gat moet opvangen. Overeenstemming over de volgende EU-meerjarenbegroting zal heel moeilijk worden, maar de regeringsleiders hebben er vrijdag met een ‘open mind’ over gepraat en nog geen definitieve stellingen betrokken.

Omvang Europese Commissie

  • In de omvang van de Europese Commissie wordt voorlopig niet rigoureus gesneden. Alle EU-lidstaten mogen een commissaris leveren voor de nieuwe commissie, die eind volgend jaar aantreedt.

Kiezen voorzitter Europese Commissie

  • Bij de wijze waarop de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie i wordt gekozen gaat het vooral om de invloed van het Europees Parlement op deze keuze, door het aanwijzen van 'Spitzenkandidaten'. De lijsttrekker van de grootste partij zou dan de nieuwe Commissievoorzitter worden, net als in 2014. Hierover werden tijdens de informele raad geen nieuwe conclusies getrokken.

2.

Meer informatie