Raad Economische en Financiële Zaken, 2 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 2 oktober 2018, 13:01.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 2 oktober 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

De Commissie heeft toelichting gegeven bij haar voorstel om de Europese Bankautoriteit (EBA) een sterkere rol in het toezicht op financiële instellingen in de EU te geven met het doel witwaspraktijken en terrorismefinanciering beter tegen te gaan.

De strijd tegen witwaspraktijken maakt integraal deel uit van onze inspanningen om de risico's in de financiële sector te beperken en het vertrouwen in ons financiële stelsel te herstellen. De EU heeft ambitieuze hervormingen doorgevoerd, maar nu moeten we ervoor zorgen dat deze hervormingen in de hele EU doeltreffend gehandhaafd en gemonitord worden.

Hartwig Löger, Minister van Financiën van Oostenrijk, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt

De ministers benadrukten dat het belangrijk is dat de EU-regelgeving inzake de bestrijding van witwaspraktijken correct wordt toegepast en dat de instanties die witwaspraktijken opsporen en de prudentiële toezichthouders beter samenwerken, zodat een efficiënt monitoringkader tot stand komt.

Om de EU-wetgeving in overeenstemming te brengen met de strengste internationale normen inzake de bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinanciering nam de Raad ook een verordening aan tot aanscherping van de controles op contanten die de EU binnenkomen of verlaten.

Bestrijding van witwassen van geld en van terrorismefinanciering (achtergrondinformatie)

Indirecte belastingen

De Raad bereikte een politiek akkoord over drie voorstellen inzake de btw:

de richtlijn e-publicaties: de lidstaten krijgen de mogelijkheid om afwijkende btw-tarieven te hanteren voor elektronische publicaties en om de btw-regels voor fysieke publicaties en elektronische publicaties met elkaar in overeenstemming te brengen. Dit dossier maakt deel uit van de bredere EU-inspanningen om, in het kader van de EU-strategie voor de digitale eengemaakte markt, de belasting over de toegevoegde waarde te moderniseren voor de digitale economie.

Elektronische publicaties: Raad besluit verlaagde btw‑tarieven toe te staan (persmededeling, 02/10/2018)

de "veralgemeende verleggingsregeling": de lidstaten die het meest door btw-fraude worden getroffen, mogen tijdelijk veralgemeend de btw-plicht omkeren, hetgeen een oplossing biedt voor lidstaten die te kampen hebben met onuitroeibare carrouselfraude. De lidstaten zullen de veralgemeende verleggingsregeling alleen kunnen toepassen op binnenlandse leveringen van goederen en diensten boven een drempel van € 17 500 per transactie, slechts tot en met 30 juni 2022 en onder zeer strenge technische voorwaarden.

Btw-fraude: Raad besluit mogelijkheid te bieden om btw-plicht tijdelijk veralgemeend te verleggen (persmededeling, 02/10/2018)

de snelle oplossingen voor de btw: er worden aanpassingen van de btw-regels ingevoerd om specifieke problemen te verhelpen (voorraad op afroep, btw-identificatienummer, ketentransacties, bewijs van levering binnen de EU) in afwachting van de invoering van een nieuw btw-stelsel.

Btw: Raad bereikt overeenstemming over kortetermijn­oplossingen in afwachting van grondige herziening (persmededeling, 20/10/2018)

De Raad trof ook maatregelen om de administratieve samenwerking op te voeren, zodat de meest wijdverspreide vormen van grensoverschrijdende fraude doeltreffender worden aangepakt.

Controle op liquide middelen die EU binnenkomen of verlaten: Raad neemt verordening aan (persmededeling, 02/10/2018)

Daarnaast voltooiden de ministers de voorbereidingen van internationale bijeenkomsten (de bijeenkomst van de Ministers van Financiën van de G20 op 11 en 12 oktober en de jaarlijkse IMF-bijeenkomsten op 12-14 oktober in Bali). Zij bespraken ook het beleidsmonitoringproces van het Europees Semester in het licht van de lering die uit de procedure van 2018 is getrokken.

Europees Semester 2018 (achtergrondinformatie)

G20‑bijeenkomsten

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3639

Luxemburg

2 oktober 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Economische en Financiële Zaken, 2 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Economische en Financiële Zaken, 2 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 2 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Stemuitslagen zitting