ECA conference on Youth Employment - Confronting challenges and finding solutions, Brussel

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen

Program:

Welcome addresses by Antonio TAJANI, EP President and by Klaus-Heiner LEHNE, President of the Court of Auditors

Keynote speech by Valdis DOMBROVSKIS, Vice-President of the EC in charge of the Euro, Social Dialogue, Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union

Video - ECA's special report on Youth Employment

"Youth Guarantee and Youth Employment Iniative - Assessment of progress made"

speeches by Iliana IVANOVA, ECA Member and by Marianne THYSSEN, Member of the EC in charge of Employment, Social Affairs, Skills andLabour Mobility


1.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden i (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels i in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen i die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2024. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie i en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie i een beslissing over deze voorstellen neemt.

2.

Europese Rekenkamer

Dit orgaan controleert de wettigheid en regelmatigheid van alle inkomsten en uitgaven van de Europese Unie i. In bredere zin moet zij de financiële belangen van de burger behartigen. De Europese Rekenkamer gaat na of de Europese middelen zo effectief, efficiënt en spaarzaam mogelijk worden ingezet. In die zin is deze instelling het financiële geweten van Europa dat erop toeziet dat de burgers 'waar voor hun geld krijgen'.

De Europese Rekenkamer, die volstrekt onafhankelijk is, controleert elk jaar in hoeverre de rekeningen van de Europese instellingen, organen en agentschappen betrouwbaar zijn, en toetst de financiële verrichtingen aan geldende wet- en regelgeving.

3.

Meer over...